Finn en utepeis som dekker dine behov!

Vi nordmenn har en ekstra forkjærlighet for å sitte ute og kose oss i frisk luft og naturlige omgivelser. Med en utepeis kan utendørskosen fortsette, selv når det går mot kaldere tider.

Etterspørselen for utepeis har de siste årene økt, noe som har resultert i utallige gode og smarte løsninger for ildsteder til utendørs bruk. Hos Varmeøkonomi har vi høy kompetanse på totalløsninger innen ildsteder til ditt hjem.

Bygge utepeis selv

Mange ønsker å bygge en utendørs peis tilpasset sitt behov, enten det er en ovn til utekjøkkenet eller en bålplass for sene sommerkvelder og på vinterstid.

Dersom du ønsker å bygge din egen peis bør du først og fremst planlegge prosjektet godt på forhånd. Tegn gode skisser som tar høyde for eventuelle brann- og byggtekniske krav. Når det gjelder materialvalg, finnes det en rekke alternativer som vil gi en god og lun peiskos. Sørg likevel for at du velger et materiale som tåler høye temperaturer, slik at du unngår sprekker. Inne i flammene bør det også være en ildfast stein av en viss tykkelse. Fine materialer å bruke er teglstein, lettklinkerblokker og porebetong. Der det ikke blir veldig varmt kan du bruke Leca og lignende.

Som ved alle byggeprosjekt bør du sørge for et solid fundament, rundt 60-80 cm over gulvnivå. Avstanden til treverk bør være minst én meter.

Vedovn eller biopeis?

Velger du å gå for en ferdig utepeis, har du i utgangspunktet to valg: den tradisjonelle vedovnen eller en biopeis. Tradisjonelle vedovner er perfekte å bruke til grilling på sene sommerkvelder, eller til varme og bålkos utover vinterhalvåret. Vedovner kan være alt fra bakerovn til åpne bålfat i støpejern. Velger du en ovn i jern må du bare være oppmerksom på at disse får en rusten overflate over tid, og kan farge dekket under når det regner. Materialet blir også glovarmt, så jern er kanskje ikke det mest egnede materialvalget for småbarnsfamilier.

Den siste tiden har det også blitt populært å bruke biopeisen som utepeis. Disse er særlig brukt på hoteller, restauranter og kafeer. En biopeis er av høy kvalitet, og kan derfor trygt stå på hele døgnet. Til tross for at det finnes egne biopeiser til utendørs bruk, er det viktig å beskytte dem mot snø og regn for å bevare produktet lengst mulig.

Strenge krav til utepeis

Peiser til utendørs bruk har utviklet seg mye de siste årene. De gamle variantene har begrensninger når det gjelder ekstrautstyr, og forbrukere forventer mer i dag enn for noen år siden. Blant annet lager produsentene ofte utepeisene i nøytrale materialer som passer inn i de fleste miljøer. De kommer også med utstyr som gnistfanger, hjul, håndtak, grillrist, grillspyd, stekepanne og askeskuff.

Til tross for at en vanlig utepeis av normal størrelse ikke regnes som byggverk, er det likevel noen vilkår som må overholdes. Brannbestemmelsene sier blant annet at ovnen må være plassert minst tre meter fra brennbar husvegg.

Følgende krav stilles til en frittstående utendørs peis:

- Det må være et mindre tiltak som ikke fører til fare eller ulempe for omgivelsene.

- Utepeisen må oppfylle alle relevante byggtekniske krav.

- Utepeisen må være minst 3 meter fra bygningen.

- Peisen må plasseres minst 4 meter fra nabogrensen.

Selv om peisen oppfyller disse kravene, kan det likevel være lurt å dobbeltsjekke om det er oppgitt bestemmelser knyttet til de lokale reguleringsplanene som du bør kjenne til. Ønsker du derimot å bygge en peis i tilknytning til huset, krever dette tillatelse fra kommunen. Uavhengig om du må søke byggetillatelse bør du varsle naboen når du skal bygge noe på tomten din. Dette er ikke et formelt krav, men det er alltid lurt å ta en prat med naboer som eventuelt vil bli berørt av røyk og lukt.

Befaring og montering

Før du bestemmer deg for hvilken type utepeis du ønsker kan du be vårt personale om en befaring. Sammen ser vi på muligheter, og skreddersyr den løsningen som passer ditt uteområde best. Du kan be om en befaring her.

Vi kan også hjelpe deg med montering av ildsteder og utepeis i Vestfold fylke. Selv ved ferdige løsninger av utepeiser er det viktig at monteringen gjøres riktig. Våre ansatte i Varmeøkonomi AS er sertifiserte montører og sørger for at ildstedet blir satt opp riktig i henhold til både sikkerhet og regelverk. Tjenesten vår inkluderer levering av produkt og utfylt kontrollskjema etter utført arbeid. Les mer om montering av peisovn her.

Rimelige løsninger

En utepeis i dag trenger ikke være en massiv variant i mur og steinblokker. Det har kommet mange praktiske varianter, som enkelt kan flyttes rundt på i hagen. Produsentene har også lagt større fokus på design. Dermed kan du få en utepeis som passer akkurat din bolig og stil. Mange av de nye peisene til utendørs bruk er også rimelige, og kan enkelt settes opp på egenhånd. Utepeisen kan plasseres på verandaen, ved inngangspartiet eller ute i hagen.

Ønsker du likevel fagfolk til å utføre arbeidet? Varmeøkonomi AS leverer totalløsninger innen ildsteder og skorsteiner. Vårt fokus er kompetanse, service og kvalitet, slik at du som kunde skal være trygg på at ditt ildsted er riktig dimensjonert og korrekt montert.

Varmeøkonomi tilbyr:

- Høy kompetanse

- Stort utvalg

- Egne sertifiserte montører

- Alt på ett sted

- Upåklagelig service

- Prosjektering og forberedelser av saksbehandling mot kommune