Sliter du med dårlig trekk i pipa?
Fyr i peisen forbindes gjerne med kos og hygge. Dog kan noen oppleve at det er vanskeligere å få fyr enn det kanskje har vært tidligere. Vi gir deg tips, råd og informasjon om hvordan du kan skape bedre trekk i pipa, slik at fyringen går som en lek.
Opplever du vanskeligheter med å tenne opp i peisen, at veden brenner dårlig og at brennkammeret og glasset sotes ned? Da kan det hende du har dårlig trekk i pipa.
Hva betyr god og dårlig trekk i pipa?
– Pipa har god nok trekk når den klarer å suge tilstrekkelig luft gjennom luftspjeldene for å forsyne forbrenningen. Hvis det brenner dårlig og flammene ikke strekker seg oppover, er trekken sannsynligvis dårlig. Trekken skapes av oppdrift, på grunn av tetthetsforskjellen på varm røykgass og kald uteluft. Og, jo høyere pipe, jo bedre trekk. Noen ganger kan det derfor lønne seg å mure på pipa en drøy halvmeter.
– Øyvind Skreiberg, sjefforsker i SINTEF,
Kilde: https://www.sintef.no/siste-nytt/her-er-vedfyringens-abc/
Det kan være flere grunner til at du opplever dårlig trekk i pipa:
- Slitasje: Ta gjerne en sjekk av både ildstedet ditt, røykrør og pipe. Sjekk at pakninger er hele, og at det ikke er noen sprekker i glasset. Sjekk også om det har samlet seg masse sot på innsiden av røykrøret. Hvis du har mulighet, bør du i tillegg sjekke om du kan se noen sprekker eller skader på innsiden av pipa. Finner du sprekker, og skader kan vi hjelpe deg med dette. Book en befaring her..
- Rengjøring: Rengjør gjerne brennkammer og feierluker, enten ved å feie, eller ved bruk av askestøvsuger. Se Jøtul sin steg-for-steg guide for skinnende ren peis.
- Fukt: Er det lenge siden du har brukt peisen, er det også lenge siden pipa har vært varm. På denne tiden kan piper av leca/teglstein trekke til seg fukt. Her kan du være nødt til å «tørke ut» pipa ved å fyre, men husk å ikke fyre for hardt da kondens kan føre til at pipa får sprekker. Dette gjelder ikke for stålpiper.
- Temperaturen ute, vær og vind: I praksis skal det være enklere å få fyr ved lave temperaturer. Når varm inneluft går opp i pipa og erstattes av kaldere uteluft får luften et oppdriv som skaper god trekk i pipa.Blåser det mye ute kan det gjøre at trekken både blir bedre, eller dårligere. Det kommer an på vindretningen som kan skape ekstra sug i pipa som gir bedre trekk, eller blåse ned i pipa som gir dårligere trekk. En pipehatt kan være løsningen på dette.
- Tette moderne hjem: Moderne hjem er gjerne tettere enn eldre hjem som kan gi undertrykk i rommet. Dette kan igjen gjøre at fyringsprosessen ikke får nok luft. En rask og enkel løsning kan være å skru av kjøkkenviften, eller å åpne verandadøren.
Enkle grep du kan gjøre for å forhindre dårlig trekk
- Fyr riktig: Har du en pipe som er i god stand skal riktig metode for vedfyring, sammen med god lufttilførsel og tørr ved, gi god trekk til forbrenningsprosessen. Følg vår guide som viser deg riktig oppbygging av peisbålet, og hvordan du fyrer i peisen.
- Ha døren litt på gløtt: Et tips kan være å ha døren litt på gløtt i noen minutter, slik at fyringsprosessen kommer ordentlig i gang. Husk å lukke døren når du ser at fyringen er i gang.
- Slå av kjøkkenvifta: Prøv å skru av kjøkkenviften, og annet ventilasjonsanlegg. Dette er apparater som drar luften ut av huset, og reduserer trekken i pipa.
Har pipa behov for en pipefiks?
Ser du skader som sprekker, deler som har falt av, eller annen type slitasje bør dette tas alvorlig. Med hensyn til brannsikkerhet, og fare for pipebrann anbefaler vi en pipefiks, slik at du kan fyre trygt og godt. I tillegg kan du se på dette som en investering i boligen din.
Ønsker du en befaring kan du booke dette direkte i vår kalender..